Ενωμένοι από την αυθόρμητη και χαρούμενη προσέγγισή τους στη μουσική δημιουργία, τα τέσσερα μέλη του κουαρτέτου Nerida μαγεύουν το κοινό τους με μια ακαταμάχητη ενέργεια και ειλικρινείς ερμηνείες. Μια σύντομη αρχική συνάντηση στη μουσική δωματίου, ως μέλη της Ακαδημίας της Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, άναψε τη σπίθα για μια μακροχρόνια μουσική σχέση. Η στενή τους σύνδεση καλλιεργήθηκε εκείνη την περίοδο μέσα από τη συνεργασία με σπουδαίους συναδέλφους, μαέστρους και σολίστ.
Το όνομα του συνόλου, εμπνευσμένο από τις Νηρηίδες της ελληνικής μυθολογίας, παραπέμπει στο νερό ως ένα ισχυρό αλλά ταυτόχρονα και ευέλικτο στοιχείο, που μπορεί διαρκώς να παίρνει νέες μορφές. Το κουαρτέτο Nerida παίζει με την τρέχουσα σύνθεσή του από το 2024, σημειώνοντας αξιοσημείωτη επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρόσφατα, το σύνολο τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό κουαρτέτων Irene Steels-Wilsing. Τον Ιανουάριο του 2024, του απονεμήθηκε το «Βραβείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου» για τον διαγωνισμό Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb 2024.
Προσκλήσεις σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ, όπως το Festival Musikdorf Ernen, το Gent Festival van Vlaanderen και το Heidelberger Frühling, φέρνουν τακτικά το κουαρτέτο σε σκηνές σε όλη την Ευρώπη. Το κουαρτέτο έχει ως βάση τη Βρέμη και σπουδάζει επί του παρόντος στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής, Θεάτρου και Μέσων Ενημέρωσης του Ανόβερου με τον καθηγητή Όλιβερ Βίλε.
Έχει επίσης διδαχτεί από διακεκριμένους δασκάλους, όπως ο Martin Funda, ο Patrick Jüdt, μέλη του Artemis Quartet και του Cuarteto Casals, ο Hatto Beyerle και ο Johannes Meissl, μέσω της φημισμένης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου (ECMA). Από το 2023, το κουαρτέτο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MERITA που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η τέχνη λειτουργεί ποικιλοτρόπως στην ανθρωπότητα. Μπορεί να αποτυπώσει και να εκφράσει την ανθρώπινη εμπειρία της ομορφιάς, της λειτουργίας, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων με έναν τρόπο που μόνο εμείς μπορούμε να απεικονίσουμε και να κατανοήσουμε. Ουσιαστικά, κάθε μορφή τέχνης είναι αφήγηση. Ιστορίες ζωής, ιστορίες θανάτου, ιστορίες πολέμου και ειρήνης, αγάπης και μίσους. Η αφήγηση: μια μορφή τέχνης που υπάρχει και εξελίσσεται από τα σχέδια στους τοίχους των σπηλαίων, έως τους προφορικούς θρύλους και μύθους, τη γραπτή και καταγεγραμμένη μορφή, τη μουσική ανθρώπινη φωνή και ακόμη παραπέρα. Μπορεί να μας υπενθυμίσει, να μας προειδοποιήσει, και να μας κάνει να βιώσουμε πράγματα πέρα από τον κόσμο τούτο.
Ιδιαίτερα γοητευτικές είναι οι ιστορίες που αντιπροσωπεύουν τις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Η ένταση και η περιέργεια που προκαλούν τις καθιστούν μια ιδιόμορφη πηγή έμπνευσης για την τέχνη. Με θεμέλιο τη σκοτεινή αφήγηση, προτείνουμε μια μουσική εμπειρία βασισμένη σε παραδοσιακά και σύγχρονα σκοτεινά παραμύθια, με τη μουσική συνοδεία του Κουαρτέτου Εγχόρδων αρ. 14 «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Franz Schubert και του έργου Black Angels: Thirteen Images from the Dark Land του George Crumb.
Στην παράσταση συμμετέχει η Σάσα Βούλγαρη, η οποία θα αφηγηθεί ελληνικές ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, εμπνευσμένες από το κλίμα και το περιεχόμενο των έργων. Μέσα από αυτή την ιδέα, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια εμπειρία όπου ο θεατής παρασύρεται στους σκοτεινούς, μυστηριώδεις κόσμους που γεννιούνται μέσα από το κείμενο και τη μουσική — να εισέλθει σε αυτούς, να τους εξερευνήσει και να προκαλέσει τα συναισθήματα και τους συνειρμούς που ξυπνά αυτή η εμπειρία.
- Franz Schubert (1797-1828)
String Quartet No.14, ‘Death and the Maiden’ (1824)
Ι. Allegro
II. Andante con moto
III. Scherzo Allegro molto
IV. Presto
- George Crumb (1929-2022)
Black Angels: Thirteen Images From a Dark Land (1970)
1. Departure
Threnody I: Night of the Electric Insects (tutti)
Sounds of Bones and Flutes (trio)
Lost Bells (duo)
Devil-music (solo)
Danse Macabre (duo)
2. Absence
Pavana Lachrymae (trio)
Threnody II: Black Angels! (tutti)
Sarabanda de la Muerte Oscura (trio)
Lost Bells (Echo) (duo)
3. Return
God-music (solo)
Ancient Voices (duo)
Ancient Voices (Echo) (trio)
Threnody III: Night of the Electric Insects(tutti)
Saskia Niehl, βιολί
Jeffrey Armstrong, βιολί
Grace Leehan, βιόλα
Nadja Reich, τσέλο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πέμπτη 29 Μαΐου 2025, 20:30
Ίδρυμα Θεοχαράκη
Είσοδος ελεύθερη
Music cultural hERItage TAlent
To MERITA είναι μια πλατφόρμα που παρέχει τη δυνατότητα προβολής των ευρωπαϊκών κουαρτέτων εγχόρδων καινοτομώντας, και βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα της μουσικής βιομηχανίας, αυξάνοντας την πρόσβαση και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, προωθώντας την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
Έχοντας κερδίσει το «Βραβείο Creative Europe – European Platforms 2021» και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα MERITA συντονίζεται από το Le Dimore del Quartetto (Μιλάνο, Ιταλία) σε συνεργασία με 17 ιδρύματα και 12 ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και περιλαμβάνει 38 κουαρτέτα εγχόρδων με συνολικά 152 καλλιτέχνες.
Μέσω της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, προβάλλονται καλλιτέχνες και παρουσιάζονται πολιτιστικοί χώροι, ιστορικά σπίτια, εκπαιδευτικό υλικό, διαδικτυακές και δια ζώσης δραστηριότητες (π.χ. residencies) και προωθείται η διακρατική και διεθνής προώθηση νέων καλλιτεχνών, μελετών και ερευνών. Η πλατφόρμα στοχεύει επίσης να φέρει το νέο κοινό πιο κοντά στην κλασική μουσική και σε πολιτιστικούς οργανισμούς. Τέλος, το Merita φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για μουσικούς δωματίου και επαγγελματίες του χώρου, αποτελώντας τη βάση για ένα νέο και διαρκές επιχειρηματικό μοντέλο.