classicalmusic.gr

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων στο Ωδείο Αθηνών

H Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί συναυλία στο Ωδείο Αθηνών και αποτείνει φόρο τιμής σε τρεις μεγάλους δασκάλους και δημιουργούς. Η συναυλία σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με το Ωδείο Αθηνών.

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων στο Ωδείο Αθηνών

Το έργο In Memoriam του Περικλή Κούκου γράφτηκε στη μνήμη του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου ενώ το Adagietto του Φίλιππου Τσαλαχούρη με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννηση του Θόδωρου Αντωνίου. Τόσο ο Παπαϊωάννου όσο και ο Αντωνίου σφράγισαν την εποχή τους με το λαμπρό καλλιτεχνικό και διδακτικό τους έργο. Η Συμφωνία αρ.2 με τίτλο «Bernhard» του Φίλιππου Τσαλαχούρη είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου ανθρώπου του θεάτρου Γιώργου Λαζάνη και παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Σολίστ της συναυλίας, για το Adagietto, θα είναι ο κλαρινετίστας Παναγιώτης Γιαννάκας, απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών που ξεκίνησε τις σπουδές του ως μέλος του προγράμματος των Μικρών Μουσικών και είναι σήμερα μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Θα συμμετάσχουν επίσης και όλοι οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών έχοντας αναλάβει το αφηγηματικό μέρος στην Συμφωνία «Bernhard».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περικλής Κούκος (γ.1960), In memoriam J.A. Papaioannou, για ορχήστρα εγχόρδων

Φίλιππος Τσαλαχούρης (γ.1969), Adagietto στη μνήμη του Θεόδωρου Αντωνίου, έργο 148
για κλαρινέτο & ορχήστρα εγχόρδωνΦίλιππος Τσαλαχούρης, Συμφωνία αρ.2 «Thomas Bernhard», έργο 13 για φωνές, δύο πιάνα, κρουστά & έγχορδα, αφιερωμένη στον Γιώργο Λαζάνη σε Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Σολίστ | Παναγιώτης Γιαννάκας, κλαρινέτο
Σπουδαστές/άστριες της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών
Κριστ Μπάσκο, Πέτρος Χοχλακάκης, πιάνο
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Μουσική Διεύθυνση: Φίλιππος Τσαλαχούρης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025
Ώρα έναρξης: 20:30
Ωδείο Αθηνών, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος
Είσοδος Ελεύθερη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Παναγιώτης Γιαννάκας γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα. Από το 2022 είναι Α’ κορυφαίος κλαρινετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθη- νών. Εχεί βραβευθεί σε πολλούς διεθνείς διαγω- νισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Carl Niel- sen International Clarinet Competition 2022, Cluj International Competition 2021, Con- corso Internazionale per Clarinetto «Cittá di Carlino» 2020 κ.α. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής/κλαρινέτου από τον παππού του και αργότερα γράφτηκε στο Ωδείον Αθηνών, και στο πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» από όπου έλαβε το δίπλωμά του με «Άριστα και 1ο βρα- βείο» (καθ. Σπύρος Μουρίκης). Σπούδασε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Γενεύης με κα- θηγητή τον Romain Guyot, ως αποδέκτης υπο- τροφιών από ιδρύματα όπως «Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή», «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρ- χος»,   «Hans   Wilsdorf   Foundation», «Marescotti           Foundation»,            «Lyra Foundation», «Ίδρυμα οικονομικής υποστήρι- ξης του Πανεπιστημίου της Γενεύης». Έχει συ- νεργαστεί με διεθνούς φήμης μαέστρους και σο- λίστ όπως οι Vladimir Ashkenazy, Leonidas Kavakos, Gautier Capuçon, Renaud Capuçon, Simon Rattle, Klaus Mäkelä, Antonio Pappano, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Jukka-Pekka Saraste, Vasily Petrenko, Christoph Eschenbach, Pierre Bleuse, Christoph Poppen, Anastasia Kobekina, Vladimir Fedoseyev, Pedro Halfter, Uroš Lajovic, Κορνήλιος Μιχαηλίδης, Βασίλης Χριστόπουλος κ.ά, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Αίγυπτο, ΗΠΑ κ.α. Ως σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης, Κρατική Ορχή- στρα της Τρανσυλβανίας, η Ορχήστρα της Ανώ- τατης Μουσικής Ακαδημίας της Γενεύης, ηΣυμ- φωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, κ.ά. Προσκεκλημένος σε μουσικά φεστιβάλ όπως το Verbier Festival, Pablo Casals Music Festival, Puplinge Classique, Chamber Music Festival Chania κ.α.

Ο Περικλής Κούκος (γ.1960) σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με τον Τώνη Γεωργίου και σύνθεση με τους Δημήτρη Δραγατάκη και Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές πιάνου στη Βιέννη με τον Βάλτερ Πανχόφερ. Επίσης, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Κόλιν Μέττερς και σύνθεση με τον Πωλ Πάτερσον στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO, στο Α΄ Συνέδριο Μουσικής του Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στις ραδιοφωνικές ανταλλαγές της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνιών. Υπήρξε έφορος της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Αθηνών. Επί δεκαετίες καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (γ.1969) σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά. Από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Ανάμεσα στα 145 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι έξη Συμφωνίες, μουσικοδραματικά έργα, Κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.α. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες από κορυφαία σύνολα και εκτελεστές. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005. Διδάσκει αδιάληπτα από το 1988. Είναι Διευθυντής των Μουσικών Σχολών και καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Κύλιση στην κορυφή