classicalmusic.gr

Οινοποιείο Λαυκιώτη – Νεμέα

Αγιώνυμο 2020

Αγιωργίτικο

Αμπελώνες στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας τη Νεμέα, σε υψόμετρο 500 μέτρα και στρεμματικές αποδόσεις 800 κιλά / στρέμμα. Παρέμεινε 12 μήνες σε νέα Γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Αδιαπέραστο χρώμα με ρουμπινί ιριδισμούς και νεανικά αρώματα από μαύρα κεράσια, βύσσινα, βατόμουρα, μύρτιλα και σμέουρα που αγκαλιάζονται με μπαχαρικά, φύλλα καπνού και στοιχεία δέρματος στο τελείωμα.

Η ζωηρή οξύτητα, το μέτριου όγκου σώμα και οι νεανικές τανίνες με τα φρουτώδη στοιχεία της επίγευσης συνθέτουν ένα ευχάριστο κρασί να απολαμβάνουμε με την παρέα μας. 30-45 λεπτά στην καράφα θα ξεδίπλωναν ακόμα περισσότερο την βεντάλια των αρωμάτων και γεύσεων του.

Ένα κρασί που μας ταξιδεύει νοητά στους λόφους και όμορφες διαδρομές της Νεμέας…

Απολαύστε το με…

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα μείζονα, έργο 5 αρ. 2  
Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges

Αγιώνυμο, λέξη σύνθετη από το  ἅγιοςὄνομα (με έκταση του αρχικού φωνήεντος εν συνθέσει, όπως στο επώνυμο), καλείται κάθε τι που φέρει το όνομα ενός αγίου ή έστω τον χαρακτηρισμό άγιος στο όνομά του, και φυσικά σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το αγιωργίτικο σταφύλι. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, όπως μού την μετέφερε ο Παναγιώτης Λαυκιώτης, η ποικιλία πήρε το όνομά της από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γύρω από την οποία ήταν φυτεμένα τα πρώτα αμπέλια από τα οποία διαδόθηκε η ποικιλία. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από έναν ομώνυμο συνθέτη: τον Ζοζέφ Μπολόν ντε Σεν-Ζωρζ (Joseph Bologne de Saint-George), δηλαδή Αγιωργίτη.

Ο ιππότης του Σεν-Ζωρζ (Γουαδαλούπη 1745 – Παρίσι 1799), όπως ήταν γνωστός στην εποχή του, υπήρξε ο πρώτος συνθέτης ευρωπαϊκής μουσικής με αφρικανική καταγωγή, καθώς η μητέρα του ήταν μαύρη σκλάβα, και ο πατέρας του Γάλλος ιδιοκτήτης φυτείας. Ανεξάρτητα πάντως από την ιδιαιτερότητα της καταγωγής του, έγινε νωρίς διάσημος ως ο καλύτερος… ξιφομάχος της εποχής και ταυτόχρονα εξαιρετικός μουσικός: δεξιοτέχνης βιολονίστας, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης!  Υπήρξε από τους πρώτους που γνώρισαν τη μουσική του Χάυδν και εισήγαγαν το ύφος του βιεννέζικου κλασσικισμού στη Γαλλία. Οι συνθέσεις του για κοντσερτάντε βιολί ίσως υπήρξαν πρότυπα για τα αντίστοιχα έργα του Μότσαρτ.

Το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα μείζονα, έργο 5 αρ. 2, (εκδόθηκε το 1775) είναι ένα ώριμα κλασικό έργο. Δεν έχει το αρμονικό βάθος που χαρακτηρίζει τις συνθέσεις των μεγάλων βιεννέζων κλασικών, όμως η εκφραστική δεξιοτεχνία του και η ισορροπία της δομής είναι καθαρές κλασικές αξίες, με τον ίδιο τρόπο που το Αγιώνυμο είναι ένα κλασικό αγιωργίτικο: τέλεια ισορροπημένο και απολαυστικό χωρίς υπερβολές.

Η ερμηνεία του Αουγκουστίν Χάντελιχ είναι φωτεινή σαν μια ηλιόλουστη μέρα στη Νεμέα.

Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges:
Violin Concerto in A Major, Op. 5 No. 2

Allegro Moderato
Largo
Rondeau

Augustin Hadelich, violin
JoAnn Falletta, conductor

Detroit Symphony Orchestra Live in performance on April 29 2023 in Orchestra Hall, Detroit

  • Οινόφιλος

    Wine connecting people.

  • Δημοσιογράφος

    Ο Δημήτρης Κιουσόπουλος είναι μουσικός κριτικός και δημοσιογράφος. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, και κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Εδιμβούργου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας με έμφαση στην κοινωνική ιστορία της μουσικής και της όπερας στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Παρίσι, το Berliner Kolleg für Vergleichende Geschichte Europas (BKVGE Freie Universität / Humboldt-Universität) Βερολίνο, και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία. Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό andro.gr και το περιοδικό L’ opera, International magazine (Μιλάνο, Ιταλία: ιταλική και διεθνής αγγλόφωνη έκδοση). Έχει συνεργαστεί συστηματικά με τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Σχεδία, Homme, Debop.gr, Book’s journal και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Βημα, Athens Voice, Πρώτο Θέμα, Critic’s Corner, Εθνικός Κήρυκας, κ.α. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Εκτός από την ελληνική, γνωρίζει την αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική και γερμανική γλώσσα.

Κύλιση στην κορυφή