Οινότρια Γη 2022
Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο (BIO)
Πολλά λόγια για την οικογένεια Κώστα Λαζαρίδη είναι περιττό νομίζω να αναφερθούν. Μια οικογένεια, που το όνομα της είναι συνυφασμένο με το ποιοτικό κρασί της χώρα τα τελευταία 20+ χρόνια. Με εγκαταστάσεις και αμπέλια τόσο στη Δράμα όσο και στην Αττική (Καπανδρίτι), η επιχείρηση καταπιάνεται κυρίως με διεθνείς ποικιλίες, αλλά και γηγενείς της χώρας μας.
Η premium σειρά κρασιών «ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ», περιλαμβάνει και ένα χαρμάνι αποτελούμενο 90% Cabernet Sauvignon και 10% Αγιωργίτικο (αμπελώνας δίπλα στη λίμνη του Μαραθώνα).
Η χρονιά του 2022, διαθέτει πυκνό αδιαπέραστο opaque χρώμα και μπλε – μωβ ιριδισμούς να σχηματίζονται στο στεφάνι του ποτηριού. Τα νεανικά φρούτα από μαύρα κεράσια, βατόμουρα, μύρτιλα που αγκαλιάζονται με μπαχαρικά, τόνους ήπιας δρυός και σοκολάτας στο τελείωμα, είναι στοιχεία που το χαρακτηρίζουν τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα. Η αρκετά ζωηρή οξύτητα, οι νεανικές τανίνες και μέτριου όγκου σώμα είναι τα στοιχεία που το συμπληρώνουν.
Ένα κρασί που διαθέτει μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης και παλαίωσης, αλλά και τις προϋποθέσεις να συνοδεύσει το τραπέζι του Πάσχα που πλησιάζει πλέον.
Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί τα φιλόξενα οινοποιεία – εγκαταστάσεις (το Καπανδρίτι, διαθέτει μουσείο και χώρο εκδηλώσεων), ας το σκεφτείτε για μια ωραία βόλτα – εκδρομή και ξενάγηση ώστε να σας μυήσουν στον κόσμο του οίνου, της αποσταγματοποιίας και οξοποιίας, που επίσης δραστηριοποιείται το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.
Απολαύστε το με…
Φαντασία
σε φα δίεση ελάσσονα (Wq67 – H 300)
Carl Philipp Emmanuel Bach
Η Οινότρια Γη είναι ένα κρασί που πίνεται τώρα αλλά και ένα κρασί που επιδέχεται παλαίωση. Πώς δοκιμάζεις ένα τέτοιο κρασί; Είναι σαν να κάνεις μία προβολή με τη φαντασία σου και πίνοντας τώρα να γεύεσαι νοερά τη γεύση που αυτό εκτιμάς ότι θα έχει στο μέλλον. Απαιτεί μία φαντασία όχι ανεξέλεγκτη ούτε ιδιαιτέρως δημιουργική, αλλά σίγουρα ισχυρή, μια ικανότητα να προβλέπεις σωστά αυτό που θα χρειαστεί τον χρόνο για να γίνει πραγματικότητα. Αυτό που είναι προσχέδιο, να γίνει έργο.
Στο Δοκίμιο για την ορθή τέχνη του να παίζεις πληκτροφόρα (Βερολίνο 1753· αγγλική μετάφραση: William J. Mitchell 1949) ο συνθέτης Καρλ-Φίλιπ-Εμμάνουελ Μπαχ (C.P.E. Bach, 1714-1788 – γιός του Ιωάννη-Σεβαστιανού) αφιερώνει στα κεφάλαια Επιτέλεση και Ελεύθερη Φαντασία κάποιες σημαντικές σελίδες για τη φαντασία ως μουσικό είδος, που χτίζεται αυτοσχεδιαστικά από τον ερμηνευτή επάνω σε προκαθορισμένες συγχορδίες. Είναι μια άσκηση δημιουργικότητας, που όμως προϋποθέτει ένα σχέδιο.
Ως προϊόντα αυτοσχεδιασμού, οι φαντασίες, όπως και τόσα άλλα έργα έχουν χαθεί αφήνοντας μόνο τις περιγραφές θαυμασμού όσων τις άκουσαν – όπως αυτή του Άγγλου μουσικού περιηγητή Charles Burney από την επίσκεψή του στον ίδιο τον συνθέτη και συγγραφέα στο Αμβούργο, στις αρχές της δεκαετίας του 1770. Παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένες γραμμένες φαντασίες, που με την ελεύθερη και υποβλητική δομή τους αποτυπώνουν αυτό που θα μπορούσε να πλησιάζει την εντύπωση μιας τέτοιας αυτοσχεδιαστικής εκτέλεσης. Ανάμεσα τους η περίφημη Φαντασία σε φα δίεση ελάσσονα (Wq67 – H 300) του Carl Philipp Emmanuel Bach, έργο που γράφτηκε το προτελευταίο έτος της ζωής του, το 1787.
Ακρίβεια και ευαισθησία συνδυάζονται αρμονικά στην εξαιρετική ερμηνεία της Anna Tsybuleva με σύγχρονο πιάνο στο Wigmore Hall το 2017, ηχογράφηση από συναυλία που συλλαμβάνει την ένταση της ζωντανής εκτέλεσης, και κάτι από την ακουστική της περίφημης αίθουσας του Λονδίνου.
Μπορώ όμως να φανταστώ ότι όταν η φιάλη του 2022 θα είναι στην ιδανική της στιγμή ένα πιάνο θα είναι στημένο και στο κτήμα δίπλα στη Λίμνη του Μαραθώνα.
Anna Tsybuleva plays Carl Philipp Emaunel Bach Fantasy in F-sharp minor H. 300
-
Οινόφιλος
Wine connecting people.
-
Δημοσιογράφος
Ο Δημήτρης Κιουσόπουλος είναι μουσικός κριτικός και δημοσιογράφος. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, και κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Εδιμβούργου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας με έμφαση στην κοινωνική ιστορία της μουσικής και της όπερας στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Παρίσι, το Berliner Kolleg für Vergleichende Geschichte Europas (BKVGE Freie Universität / Humboldt-Universität) Βερολίνο, και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία. Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό andro.gr και το περιοδικό L’ opera, International magazine (Μιλάνο, Ιταλία: ιταλική και διεθνής αγγλόφωνη έκδοση). Έχει συνεργαστεί συστηματικά με τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Σχεδία, Homme, Debop.gr, Book’s journal και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Βημα, Athens Voice, Πρώτο Θέμα, Critic’s Corner, Εθνικός Κήρυκας, κ.α. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Εκτός από την ελληνική, γνωρίζει την αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική και γερμανική γλώσσα.