Τέσσερα "4"
Αγιωργίτικο (αυτόριζο προφυλλοξυρικό)
4 τα στρέμματα που φύεται το “4” του οινοποιείου Αϊβαλή. 150 κιλά απόδοση στο στρέμμα. 30 οι μήνες παραμονής σε δρύινα βαρέλια, ενώ ακολουθούν 6 μήνες στην φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Ένα Αγιωργίτικο των “άκρων”, με νούμερα βαρύγδουπα που προκαλούν να βυθιστεί κάνεις, να διακρίνει και να απολαύσει σε αυτό. Μελανόχρωμο με συμπύκνωση και βάθος έκφρασης των φρούτων το χαρακτηρίζουν. Διαθέτει πλούτο φρούτων τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα με μαύρα κεράσια, σμέουρα, μύρτιλα, berries και δαμάσκηνα που αγκαλιάζονται αγέρωχα με μπαχαρικά, tobacco και δέρμα εκφράζοντας δυναμικό χαρακτήρα και πληθωρικότητα.
Ο μέτριος+ όγκος στο σώμα, η ζωηρή οξύτητα και η μακριάς διάρκειας επίγευση το συμπληρώνουν μαεστρικά. Είναι κρασί φαγητού, που πίνεται απολαυστικά και τώρα, διαθέτοντας όμως μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης.
Η επίσκεψη στο καινούργιο οινοποιείο της οικογένειας Αϊβαλή είναι μια πολύ καλή ιδέα για οινικές περιπλανήσεις και απολαύσεις.
Απολαύστε το με…
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν
Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 61
Ο μαγικός αριθμός 4 βρίσκεται στην πηγή αυτού του μοναδικού κρασιού, το οποίο δεν αποκαλύπτει διαμιάς όλες τις πολλές του όψεις. Αριθμός σημαντικός και για τη μουσική, ειδικά της κλασικής περιόδου, καθώς η εσωτερική οργάνωση των μουσικών φράσεων συχνά χτίζεται σε ομάδες των τεσσάρων μουσικών μέτρων και των πολλαπλάσιων αυτού. Από τα πιο όμορφα έργα αυτής (και κάθε) εποχής είναι το μονάκριβο Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 61 (1806), του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν. Το πρώτο μέρος Allegro ma non tropo σε ρυθμό 4/4 που ανοίγει με τους χαρακτηριστικούς 4 χτύπους του τυμπάνου στο πρώτο μέτρο, σχεδόν ανεπαίσθητους, πριν την είσοδο της ορχήστρας. Ένα έργο που δεν εκτιμήθηκε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, ξεχάστηκε, αλλά ωρίμασε εκπληκτικά, αποκτώντας εκ των υστέρων όλο και περισσότερους φίλους και τελικά κερδίζοντας την κορυφαία ίσως θέση ανάμεσα σε όλα τα αντίστοιχα έργα για βιολί, ίσως και ανάμεσα σε όλα τα concertante έργα γενικά. Η μεγάλη του διάρκεια περί τα 45 λεπτά είναι όση χρειάζεται για να απολαύσετε το κρασί με τους φίλους σας και να εμβυθιστείτε στις πολλές χάρες που αμφότερα αποκαλύπτουν, τόσο στην πρώτη όσο και στην πιο προσεκτική προσέγγιση.
Ανάμεσα στις πάρα πολλές σπουδαίες ηχογραφήσεις, μπορούμε να ακούσουμε την Hilary Hahn, η οποία θα εμφανιστεί τον Ιούλιο στο Ηρώδειο (Φεστιβάλ Αθηνών). Την Συμφωνική Ορχήστρα του Ντητρόιτ διευθύνει εξαιρετικά ο σπουδαίος Leonard Slatkin.
BEETHOVEN Concerto for Violin and Orchestra
Detroit Symphony Orchestra
Hilary Hahn, violin
Leonard Slatkin, conductor
-
Οινόφιλος
Wine connecting people.
-
Δημοσιογράφος
Ο Δημήτρης Κιουσόπουλος είναι μουσικός κριτικός και δημοσιογράφος. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, και κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Εδιμβούργου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας με έμφαση στην κοινωνική ιστορία της μουσικής και της όπερας στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Παρίσι, το Berliner Kolleg für Vergleichende Geschichte Europas (BKVGE Freie Universität / Humboldt-Universität) Βερολίνο, και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία. Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό andro.gr και το περιοδικό L’ opera, International magazine (Μιλάνο, Ιταλία: ιταλική και διεθνής αγγλόφωνη έκδοση). Έχει συνεργαστεί συστηματικά με τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Σχεδία, Homme, Debop.gr, Book’s journal και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Βημα, Athens Voice, Πρώτο Θέμα, Critic’s Corner, Εθνικός Κήρυκας, κ.α. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Εκτός από την ελληνική, γνωρίζει την αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική και γερμανική γλώσσα.