classicalmusic.gr

Κτήμα Σκούρα – Άργος

Μέγας Οίνος 2020

Αγιωργίτικο & Cabernet Sauvignon

Ένα εμβληματικό κρασί της χώρας ο ΜΕΓΑΣ ΟΙΝΟΣ.

Το κρασί το οποίο ξεκίνησε ο Γιώργος Σκούρας επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τις σπουδές στην Γαλλία. Ο Μέγας Οίνος αποτελεί χαρμάνι από Αγιωργίτικο 80% και Cabernet Sauvignon 20%. Παρέμεινε για 18 μήνες σε μικρά Γαλλικά δρύινα βαρέλια (barique) 225 λίτρων πρώτης χρήσης, ενώ μετά την εμφιάλωση άλλους 6 μήνες στην φιάλη στο κελάρι του κτήματος πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Βαθύ ρουμπινί με μπλε – μωβ ιριδισμούς, διακρίνεται από την ένταση και την έκφρασης των φρούτων στη μύτη και στο στόμα. Μαύρα κεράσια, σμέουρα, μύρτιλα, berries και δαμάσκηνα περιπλέκονται με μπαχαρικά, tobacco και δέρμα εκφράζοντας τη στόφα και πληθωρικότητα του. Ο γεμάτος όγκος στο σώμα και η υψηλή οξύτητα καταμαρτυρούν την μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης του.

Ένα κρασί φαγητού, που θα αποζημιώσει όποιον περιμένει να το απολαύσει σε βάθος χρόνου με τον χαρακτήρα και τον πλούτο που διαθέτει.

Ποιος δεν έχει πιεί Μέγα Οίνο και δεν το έχει συνδυάσει με ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του.

Η επίσκεψη σε όποιον πηγαίνει “κάτω από το αυλάκι” και πριν φτάσει στο Ναύπλιο, είναι ένα μεγάλο δέλεαρ.

Απολαύστε το με…

Λούντβιχ φαν Μπετόβεν
Μεγάλη Φούγκα

για κουαρτέτο εγχόρδων, σε σι ύφεση μείζονα, έργο 133 (1825)

Μέγας Οίνος – Μεγάλη Φούγκα

Τι συνδέει αυτά τα δύο δημιουργήματα; – εκτός από το σπάνιο γεγονός ότι ξεκίνησαν και τα δύο την ύπαρξή τους με την επωνυμία μεγάλος και δεν την απέκτησαν καθ’ οδόν – και ούτε και τους αμφισβητήθηκε ποτέ όμως! Φαινομενικά τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο, το πρώτο από την πρώτη στιγμή χαιρετίστηκε και αγαπήθηκε ως κάτι σπουδαίο, το άλλο λοιδορήθηκε ως ακατάληπτο και στρυφνό. Υπάρχει όμως και το δεύτερο κοινό στοιχείο, ότι και στα δύο ο δημιουργός τους θέλησε και πέτυχε να κάνει κάτι καινούργιο και μεγαλειώδες.

Η Μεγάλη Φούγκα ή φυγή (αφού ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά) θεωρείται το μάλλον πιο σύνθετο έργο του Μπετόβεν. Αρχικά γράφτηκε ως τέταρτο και τελευταίο μέρος του Κουαρτέτου Εγχόρδων αρ. 13. σε σι ύφεση μείζονα, έργο 130. Η υποδοχή κοινού και κριτικών στην πρεμιέρα ήταν τόσο προβληματισμένα αρνητική, που ο εκδότης του Μπετόβεν ζήτησε από τον συνθέτη να γράψει νέο φινάλε για το κουαρτέτο, με το οποίο παίζεται ως σήμερα, και να εκδώσουν τη μεγάλη φούγκα ως αυτόνομο έργο. Ο Μπετόβεν το δέχτηκε παραδόξως χωρίς καμία αντίρρηση, ίσως διότι είχε επίγνωση ότι η φούγκα του ήταν ένα έργο από μόνη της.

Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος δεν παραβρέθηκε καν στην πρεμιέρα και περίμενε να του φέρουν τα νέα της συναυλίας σε ένα γειτονικό καπηλειό – δεν ξέρουμε αν έπινε μπύρα ή κρασί. Όταν έμαθε από το δεύτερο βιολί ότι τα υπόλοιπα μέρη του κουαρτέτου έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και μάλιστα οι ερμηνευτές αναγκάστηκαν να επαναλάβουν το δεύτερο και το τρίτο μέρος, αλλά όχι το τέταρτο, ο Μπετόβεν χαρακτήρισε το ακροατήριο Βόδια και γαϊδούρια. Ακόμα και διακεκριμένοι συνθέτες της εποχής αδυνατούσαν να κατανοήσουν το κομμάτι.

Έκτοτε η Μεγάλη Φούγκα άρχισε σιγά σιγά να κατακτά τη γενική εκτίμηση και στον 20ο αιώνα προσωπικότητες όπως ο Ιγκόρ Στραβίνσκι εξέφρασαν τον απεριόριστο θαυμασμό τους για το σύνθετο μουσικό επίτευγμα. Φαίνεται στην τέχνη, ειδικά στη μουσική, όπως και με το κρασί, τα κομμάτια επιδέχονται παλαίωσης· μερικές φορές μάλιστα η παλαίωση είναι απολύτως αναγκαία και διαρκεί λίγο καιρό παραπάνω, μέχρι τα έργα να έρθουν στη φάση όπου μπορεί το κοινό να τα καταναλώσει. Απλά στην καλλιτεχνική παλαίωση ωριμάζει το κοινό, όχι το έργο.

Όπως ο Μέγας Οίνος αποτελείται από δύο ποικιλίες, έτσι και η Μεγάλη Φούγκα έχει δύο θέματα. Η Μεγάλη Φούγκα είναι μία… φούγκα μεγάλη σε διάρκεια (πάνω από δεκαπέντε λεπτά) αλλά και ως σύλληψη. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για έργο εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό στην ακρόαση. Ένα ποτήρι Μέγας Οίνος θα κρατήσει τις υπόλοιπες αισθήσεις ευχάριστα απασχολημένες και θα σας βοηθήσει ψυχολογικά να επιβιώσετε ως το τέλος. Η πρώτη γουλιά μπορεί να είναι σοκαριστική. Σκεφτείτε το κρασί σας και περιμένετε να φτάσετε στην επίγευση.

Η Μεγάλη Φούγκα γράφτηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Μπετόβεν (1770-1827) συνέθεσε αποκλειστικά κουαρτέτα, γνωστά ως ύστερα κουαρτέτα, τη διετία 1825-1826, μετά από τα οποία δεν ολοκλήρωσε άλλο έργο. Πρόκειται για τα πέντε τελευταία κουαρτέτα που μαζί με τη Μεγάλη Φούγκα και την εναλλακτική εκδοχή της για δύο πιάνα καταλαμβάνουν συνεχόμενα τους αριθμούς 127 ως 135 στον κατάλογό των έργων του. Η συνέχεια αυτή διακόπτεται μόνο από δύο παλαιότερα έργα που απλώς έτυχε και εκδόθηκαν εκείνη την εποχή. Αξίζει κανείς να τα γνωρίσει ως σύνολο και να βυθιστεί στον μυστηριακό υπερβατικό κόσμο τους.

Ανάμεσα στις πολλές σπουδαίες ηχογραφήσεις των ύστερων κουαρτέτων του Μπετόβεν προσωπικά βρίσκω ότι ξεχωρίζει εκείνη του Quartetto Italiano, που ηχογράφησε όλα τα κουαρτέτα του την περίοδο 1967-75. Στην ερμηνεία τους βρίσκει κανείς την ιδανική ισορροπία διαύγειας, έντασης και βάθους. Ειδικά στη Μεγάλη Φούγκα η άρθρωση στις αρχικές δύο μικρές νότες είναι υποδειγματική.

Quartetto Italiano
L.V. Beethoven: Grosse Fuge, Op. 133:
I. Overture – Fugue 1
II. Meno mosso e moderato
III. Interlude – Fugue 2
IV. Meno mosso e moderato
V. Allegro molto e con brio
VI. Allegro · Quartetto Italiano
℗ 1969 Universal International Music B.V.

  • Οινόφιλος

    Wine connecting people.

  • Δημοσιογράφος

    Ο Δημήτρης Κιουσόπουλος είναι μουσικός κριτικός και δημοσιογράφος. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, και κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Εδιμβούργου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας με έμφαση στην κοινωνική ιστορία της μουσικής και της όπερας στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Παρίσι, το Berliner Kolleg für Vergleichende Geschichte Europas (BKVGE Freie Universität / Humboldt-Universität) Βερολίνο, και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία. Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό andro.gr και το περιοδικό L’ opera, International magazine (Μιλάνο, Ιταλία: ιταλική και διεθνής αγγλόφωνη έκδοση). Έχει συνεργαστεί συστηματικά με τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Σχεδία, Homme, Debop.gr, Book’s journal και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Βημα, Athens Voice, Πρώτο Θέμα, Critic’s Corner, Εθνικός Κήρυκας, κ.α. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Εκτός από την ελληνική, γνωρίζει την αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική και γερμανική γλώσσα.

Κύλιση στην κορυφή